
Powstawanie tego efektu ma następujący przebieg:
- W ciemności źrenice oczu otwierają się maksymalnie aby wpuścić najwięcej światła do oka.
- Błysk lampy jest tak krótki, że źrenice nie zdążą się zmniejszyć w czasie jego trwania.
- Duża ilość światła wpada do oka, odbija się od siatkówki a przechodząc przez liczne drobne naczynia krwionośne nabiera koloru czerwonego,
- Efektem są oczy, a raczej źrenice oczu, koloru czerwonego.
Metody minimalizacji efektu czerwonych oczu
Jest kilka podstawowych metod unikania efektu czerwonych oczu.- Odsunięcie lampy błyskowej od osi optycznej obiektywu.
- Skierowanie światła lampy na jakąś odbijającą powierzchnię, by nie padało prosto w oczy osoby fotografowanej.
- Stosowanie trybu pracy lampy błyskowej, zwanego "redukcja czerwonych oczu".
- Stosujemy dodatkowe źródło światła skierowane na osobę fotografowaną.
- Prosimy osobę fotografowaną, by nie patrzyła w kierunku aparatu.
Metoda 3. jest standardowo dostępna we wszystkich sprzedawanych obecnie aparatach cyfrowych z wbudowaną lampą błyskową. Polega ona na tym, że przed otwarciem migawki następuje kilka krótkich błysków, w wyniku których oko zmniejsza otwór źrenicy, przystosowując go do tego jasnego światła i wtedy dopiero następuje otwarcie migawki i właściwy błysk dla wykonania zdjęcia.
Metoda 4. nie jest możliwa do zastosowania w terenie otwartym, gdy nie mamy dodatkowych źródeł światła.
Metoda 5. wymaga "współpracy" osoby fotografowanej, co nie zawsze jest intencją fotografa.
Dowiedz się więcej
http://centrumfoto.blogspot.com/2010/08/zacznij-fotograficznie-patrzec-na-swiat_18.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz